Sfantul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium; Sfantul Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Pomenirea mortilor

Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citeste pe fragmente in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti, in zilele de luni, marti, miercuri si joi, in cadrul Slujbei Pavecernitei. Miercuri, 6 aprilie, acest canon se citeste in intregime la Denia de joi din saptamana a V-a din Postul Sfintelor Pasti.

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: "Eutihie - Patriarh"!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic,  tinut in Constantinopol in anul 553.

Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa. Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.

El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui. Sfantul Patriarh Eutihie a trecut la cele vesnice in anul 582.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
- Sfintilor o suta douazeci de mucenici din Persida;
- Sfintei Cuvioase Platonida;
- Sfintilor doi Mucenici din Ascalon;
- Sfantului Cuvios Grigore Sinaitul;
- Sfantului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Gheorghe Marturisitorul, episcopul Mitilenei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

Ai intrebari, opinii despre acest articol? Adreseaza-te forumului!

Recomanda prietenilor tai


VREMEA AZI

  • Bucuresti25 oC
  • Cluj-Napoca24 oC
  • Timisoara27 oC
  • Constanta18 oC
  • Iasi23 oC
  • Oradea26 oC
  • Brasov23 oC
  • Galati21 oC
vezi prognoza inteaga

CURS VALUTAR

CURSUL PENTRU 28.03.2024

  • 1 EUR4.7627 Lei
  • 100 HUF1.4561 Lei
  • 1 GBP5.4233 Lei
  • 1 USD4.2726 Lei
  • 1 CHF4.2298 Lei
vezi cursul valutar

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook

favorittv.ro foloseşte COOKIES. Navigând în continuare, vă exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii >

Favorit TV
Apasa "Like"
daca vrei sa urmaresti Favorit TV pe Facebook