Schimbarea la Fata

Aceasta sarbatoare este praznuita pe data de 6 august si este cunoscuta în popor si sub numele de Obrejenie, Pobrojenia sau Probojeni.

Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos este unul din cele 12 praznice împaratesti. Are o semnificatie foarte importanta pentru crestini si evidentiaza momentul în care apostolii Mântuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca Iisus nu este un simplu prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.

Pe muntele Tabor, pe când Iisus Hristos se ruga, apostolii ce au  tresarit dintr-o data atunci când chipul Mântuitorului s-a schimbat, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele i s-au facut albe ca zapada. În aceasta lumina, doi barbati apar si stau de vorba cu Iisus despre Patimirea si Moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie.

Pe lânga semnificatia crestina, aceasta zi mai reprezinta si începutul toamnei. Este socotita ca ziua de hotar dintre vara si toamna. Vremea începe sa se schimbe din aceasta zi.

Batrânii spun ca în aceasta zi cerurile se deschid, iar cei cu sufletul curat îl pot vedea pe Dumnezeu si Portile Raiului.

Cei care nu respecta aceasta sarbatoare vor fi pedepsiti prin boli iar cei care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui se spune ca vor muri pâna la sfârsitul anului.

Nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fi certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul. Oamenii care se roaga în ziua de Obrejenie scapa de patima unui viciu si vor fi vindecati.

Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este însorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. În popor se spune ca daca în postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna va fi una plina de ninsori.

Biserica a rânduit ca în aceasta sarbatoare sa se manânce peste pentru bucuria praznicului. Credinciosii duc la Biserica roadele din gradina pentru a fi binecuvântate de preot, dupa care le împart saracilor. Se fac pomeni pentru mântuirea sufletelor celor trecuti în nefiinta.

În unele zone se spune ca nu e bine sa te scalzi în apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce.

Recomanda prietenilor tai


ITI RECOMANDAM DIN PROGRAMUL NOSTRU

CEASURI DE FOLCLOR

CEASURI DE FOLCLOR

Miercuri 18:30

Ceasuri de folclor iși propune să redea, prin conținut, calitatea și adevarata valoare a zestrei folclorice românești!

POPAS DE CÂNT ȘI JOC

POPAS DE CÂNT ȘI JOC

Marti 19:00

Popas de cânt și joc promovează tinerele talente, fie că e vorba de soliști de muzică populară, formații de dansuri, dar și cercuri de creație tradiționale.

CĂLĂTOR PRIN FOLCLOR

CĂLĂTOR PRIN FOLCLOR

Luni 20:00

 “Călător prin folclor” - o emisiune cu zâmbetul pe buze!

DOR DE CÂNTEC, DOR DE NEAM

DOR DE CÂNTEC, DOR DE NEAM

Vineri 20:00

În emisiunea   Dor de cântec, dor de neam , Crina și Alecsia Maria Prața vă propun o incursiune în viața satului românesc.

VREMEA AZI

 • Bucuresti25 oC
 • Cluj-Napoca24 oC
 • Timisoara27 oC
 • Constanta18 oC
 • Iasi23 oC
 • Oradea26 oC
 • Brasov23 oC
 • Galati21 oC
vezi prognoza inteaga

CURS VALUTAR

CURSUL PENTRU 09.12.2022

 • 1 EUR4.7627 Lei
 • 100 HUF1.4561 Lei
 • 1 GBP5.4233 Lei
 • 1 USD4.2726 Lei
 • 1 CHF4.2298 Lei
vezi cursul valutar

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook

favorittv.ro foloseşte COOKIES. Navigând în continuare, vă exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii >

Favorit TV
Apasa "Like"
daca vrei sa urmaresti Favorit TV pe Facebook