Sfântul Ilie

În fiecare an pe data de 20 iulie se sarbatoreste Sfântul Ilie. Aceasta zi marcheaza miezul verii pastorale, se spune ca atunci ciobanii separa oile de berbeci.

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltei. Se spune ca tot el este cel care controleaza tunetele si fulgerele, el pedepseste pe cei necredinciosi.

Consideratca divinitatea soarelui si a focului, Sfântul Ilie este celebrat prin numeroase traditii, mai ales în mediile pastoresti.

Ciobanilor le era permis sa coboare în sate pentru prima data dupa urcarea oilor la stâna. Cu aceasta ocazie, ciobanii aduceau în dar iubitelor sau sotiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migala.

Conform traditiei, fetele mergeau noaptea pe pamântul semanat cu cânepa, se dezbracau si se rostogoleau prin cultura, dupa care se îmbracau si plecau acasa. Daca în noaptea de Sânt-Ilie visau cânepa verde, acestea sigur se vor marita cu un flacau tânar si frumos, iar daca visau cânepa uscata acestea se vor marita cu un barbat mult mai în vârsta. 

În dimineata zilei se culegeau plantele de leac, busuiocul fiind una din plantele cele mai populare. Erau puse la uscat si folosite la diferite boli si descântece.

Un obicei pastrat si astazi mai mult de batrânii de la sate este acela ca nu este bine sa manânci mere pâna pe 20 iulie si nici sa se loveasca merele între ele astfel va bate grindina.

De Sfântul Ilie credinciosii se duc la cimitir si împart mere pentru rudele trecute în nefiinta, în special pentru sufletele copiilor morti.

Daca tuna în ziua de Sânt-Ilie toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.

Oamenii nu lucreaza în aceasta zi de frica sa nu fie loviti cu tunete si fulgere.

Prin satele de la munte, batrânii vorbesc ca atunci când tuna sau fulgera, de fapt Sfântul Ilie omoara un diavol. Trasnetul este sunetul facut de biciul de foc al sfântului, iar tunetul este zgomotul produs de car atunci când se hurducaie prin ceruri. Tot batrânii spun ca atunci când tuna, oamenii trebuie sa îsi faca cruce, întrucât Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie sa loveasca în toate, numai în cruce nu.

Recomanda prietenilor tai


ITI RECOMANDAM DIN TRADITII SI OBICEIURI

Vezi toate articolele

ITI RECOMANDAM DIN PROGRAMUL NOSTRU

DOR DE CÂNTEC, DOR DE NEAM

DOR DE CÂNTEC, DOR DE NEAM

Joi 07:00

În emisiunea   Dor de cântec, dor de neam , Crina și Alecsia Maria Prața vă propun o incursiune în viața satului românesc.

OPRIȚI TIMPUL

OPRIȚI TIMPUL

Duminica 16:00

Corina Chiriac vă invită să “Opriți timpul!”. 

Să-l opriți, duminică, de la ora 16.00, la Televiziunea Favorit!

DINCOLO DE CÂNTEC

DINCOLO DE CÂNTEC

Luni 16:00

Aflati ce este dincolo de cântec cu Raluca Diaconu, intr-o serie de interviuri realizate cu cei mai buni artisti ai tarii, cele mai frumoase voci, cei mai iubiti oameni

VREMEA AZI

 • Bucuresti25 oC
 • Cluj-Napoca24 oC
 • Timisoara27 oC
 • Constanta18 oC
 • Iasi23 oC
 • Oradea26 oC
 • Brasov23 oC
 • Galati21 oC
vezi prognoza inteaga

CURS VALUTAR

CURSUL PENTRU 25.06.2024

 • 1 EUR4.7627 Lei
 • 100 HUF1.4561 Lei
 • 1 GBP5.4233 Lei
 • 1 USD4.2726 Lei
 • 1 CHF4.2298 Lei
vezi cursul valutar

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook

favorittv.ro foloseşte COOKIES. Navigând în continuare, vă exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii >

Favorit TV
Apasa "Like"
daca vrei sa urmaresti Favorit TV pe Facebook