Constantin si Elena

Anul 2013 a fost declarat de catre Preasfintia Sa Parintele Patriarh Daniel ca fiind anul omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena. Se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de toleranta religioasa de la Milano, prin care se sistau cumplitele persecutii religioase împotriva crestinilor, persecutii care au durat aproape 300 de ani.

Sfintii Împarati Constantin si mama sa Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului. Nu au fost numai aparatori ai religiei, ci si buni crestini, ocrotitori ai demnitatii umane. Împaratul Constantin a dat legi si decrete imperiale prin care a modificat legislatia pagâna. A interzis rastignirea, zdrobirea picioarelor si arderea trupului cu fierul rosu. Totodata, modifica legislatia privind casatoria, îngreunând divortul si pedepsind adulterul. A ajutat saracii, bolnavii batrânii si femeile vaduve.

În calendarul popular, ziua de 21 mai mai este cunoscuta ca o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Batrânii spun ca în aceasta zi, pasarile de padure îsi învata puii sa zboare.

Exista o serie de traditii si obiceiuri în ziua de Constantin si Elena, unele dintre ele fac referire la vara ce urmeaza. Pentru a evita pagubele aduse de pasarile cerului, agricultorii nu muncesc în aceasta zi.

În unele zone, este ultima zi în care se mai poate semana porumb, ovaz si mei. Se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca.Tot în aceasta zi, pastorii hotarasc cine le va fi baci la oi, unde vor pune stânele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.

Femeile dau cu tamâie si agheasma ca sa alunge duhurile rele iar barbatii aprind un foc mare si stau în jurul lui. Prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stâna.

Recomanda prietenilor tai


ITI RECOMANDAM DIN PROGRAMUL NOSTRU

M-am dus cu dorutu-n lume

M-am dus cu dorutu-n lume

Luni 20:00

M-am dus cu dorutu-n lume este o comedie muzicala, care isi propune sa introduca telespectatorul in lumea muzicii populare printr-o alta abordare, cea a umorului.

Familia Favorit

Familia Favorit

Duminica 20:00

Familia Favorit este o emisiune de divertisment variata, pentru toate gusturile si varstele, cu personalitati, oameni valorosi, artisti indragiti si cele mai mari nume, de ieri si de azi, ale scenei romanesti.

Ceasuri de folclor

Ceasuri de folclor

Miercuri 19:00

Ceasuri de folclor isi propune sa redea, prin continut, calitatea si adevarata valoare a zestrei folclorice romanesti!

Popas de cant si joc

Popas de cant si joc

Marti 19:00

Popas de cant si joc promoveaza tinerele talente, fie ca e vorba de solisti de muzica populara, formatii de dansuri, dar si cercuri de creatie traditionale.

VREMEA AZI

 • Bucuresti28 oC
 • Cluj-Napoca24 oC
 • Timisoara24 oC
 • Constanta29 oC
 • Iasi28 oC
 • Oradea26 oC
 • Brasov23 oC
 • Galati29 oC
vezi prognoza inteaga

CURS VALUTAR

CURSUL PENTRU 10.12.2018

 • 1 EUR4.6480 Lei
 • 100 HUF1.4389 Lei
 • 1 GBP5.2128 Lei
 • 1 CHF4.1136 Lei
 • 1 USD4.0896 Lei
vezi cursul valutar

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook

favorittv.ro foloseşte COOKIES. Navigând în continuare, vă exprimaţi acordul pentru folosirea acestora. Află detalii >

Favorit TV
Apasa "Like"
daca vrei sa urmaresti Favorit TV pe Facebook